Over ons

Het Matangi Quartet is al 22 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno, laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop.

‘We spelen zoveel verschillende soorten en stijlen muziek, die vragen allemaal om hun eigen interpretatie en presentatie. Daar zit voor ons de uitdaging en inspiratie.’ (Karsten Kleijer, altviolist van Matangi)

Matangi deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ook ontving het kwartet uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, Festival d’ Aix-en-Provence, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival de Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.

‘De kracht van Matangi ligt in de kracht van de groep. We zijn vier onafhankelijke artistieke zielen waarbij het geheel meer is dan de som der delen’ (Daniel Torrico Menacho, violist van Matangi)

In 2002 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek en in 2008 wonnen de Matangi’s de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International, Matangi Music, Deutsche Grammphon, die stuk voor stuk met geweldige kritieken werden ontvangen.

‘Onstuimig en ongetemd, zo zou ik ons typeren. We kleuren niet binnen de muzikale lijntjes!’ (Maria-Paula Majoor, violist van Matangi)

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en treedt onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen.

Arno van der Vuurst, cellist van Matangi; ’Het publiek weet dat ze bij ons kunnen worden verrast. We zijn niet bang om ideeën uit te proberen; de mogelijkheden met Matangi zijn eindeloos!’

Alle vier muzikanten spelen op instrumenten van Nederlands vakmanschap. De cello en eerste viool zijn in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Karsten Kleijer - Altviool

Karsten Kleijer (1977) ontving zijn eerste vioollessen op zijn vijfde. In 1999 maakte hij de overstap naar altviool. Hij is medeoprichter van het Matangi Quartet, dat sinds haar begin een stormachtige en internationale carrière heeft. Hoewel Karsten zich vooral focust op het kwartet is hij voor andere ensembles een graag geziene kamermuziekpartner. Karsten remplaceert in diverse professionele orkesten waaronder het Rotterdam Philharmonisch Orkest. In 2017 gaf Karsten de Nederlandse première van “Elegy” voor altviool solo van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov, tijdens het (Un)heard Music Festival. Karsten ontvangt met regelmaat uitnodigingen van festivals om kamermuzieklessen te geven.

Zijn eigen opleiding genoot hij aan de conservatoria van Groningen, Rotterdam en Den Haag en de Nederlandse StrijkKwartet Academie.

De altviool van die hij bespeelt is van de Nederlandse bouwer Jan Heefke en stamt uit 1774. De strijkstok is van Lothar Seifert en de alt is bespannen met Evah Pirazzi snaren.


Daniel Torrico - Viool

De Nederlands-Boliviaanse Daniel Torrico Menacho was 4 toen hij begon met vioolspelen en won op jonge leeftijd diverse prijzen bij nationale en internationale concoursen. Daniel studeerde aan het Koninklijk conservatorium te Den Haag en volgde masterclasses bij grootheden zoals Herman Krebbers en Zakhar Bron.

Sinds de oprichting in 1999 zit hij in het Matangi Quartet waarmee hij met verschillende topartiesten heeft samengewerkt en geeft hij concerten in Europa maar ook ver daarbuiten. Ook is hij een graag geziene gast in diverse ensembles en orkesten en verschijnt regelmatig op radio en televisie.

Daniel Torrico Menacho heeft met het kwartet meerdere cd's opgenomen die alom worden geroemd door de binnenlandse en buitenlandse pers.

Daniel bespeelt een Romboutsviool met een A. Vigneron strijkstok en maakt gebruik van Pirastro Evah Pirazzi snaren.


Arno van der Vuurst - Cello

Na een aantal omwegen via de viool en de piano kwam ik op 10 jarige leeftijd in aanraking met de cello, wat liefde op het eerste gezicht was. De mooie bas en zangerige klank van het instrument grepen mij direct aan. Michiel de Ligt was de eerste basis voor mijn cellocarrière waarna ik mijn lessen vervolgde aan het Conservatorium van Utrecht bij Lenian Benjamins. Zij bracht mij de gegronde basis om mijn studie te vervolgen bij Fred Pot in Den Haag op het Koninklijk conservatorium. Gedurende die tijd speelde ik met veel plezier in verschillende ensembles en jeugdorkesten, waar het samenspel in kleine en grote vorm gevoed werd. Mijn ambitie om strijkkwartet te spelen, wat ik zie als de ultieme vorm van kamermuziek, kon ik na mijn studie op professioneel niveau verwezenlijken in het Matangi Quartet. Naast de bezigheden met het kwartet speel ik ook graag in orkesten, waar ik uitgedaagd wordt andere vaardigheden te gebruiken.

Dankzij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds kan ik op een prachtige cello spelen. Een cello met een dragende bas en zangerige bovenkant. Deze cello is gemaakt door Jaap Bolink in 2005.

Snaar setup: A en D snaar - Larsen Soloist's Edition (medium) | G en C snaar - Thomastik Spirocore Wolfraam (medium)


Maria-Paula Majoor - Viool

Dansen en tegelijkertijd muziek maken, dat is wat vioolspelen voor Maria-Paula Majoor is. Toen zij op vijfjarige leeftijd begon, hield zij vooral van de bewegingen die een violiste maakt. Nu, als professioneel violiste voelt zij tijdens het spelen van een ritme of melodie nog steeds de magie er tegelijkertijd op te kunnen ‘dansen’.

Maria-Paula is verbonden als hoofdvakdocent viool verbonden aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en aan de Musikhochschule Freiburg. Zij vervolgde haar studie aan de Dutch String Quartet Academy onder leiding van Stefan Metz en kreeg les van internationaal gerenommeerde musici, waaronder de leden van het Amadeus Quartet.

Spelen met Matangi voelt als thuiskomen voor Maria-Paula. Al sinds 1999 speelt zij als primarius samen met Daniel Torrico Menacho, Arno van der Vuurst en Karsten Kleijer. ‘Slechts één blik of een klein gebaar is voldoende om elkaar te begrijpen.’ Naast haar werk bij het Matangi Quartet speelt ze met verschillende ensemble, orkesten en instrumentalisten.

Maria-Paula speelt op een Hendrik Jacobs viool die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Haar strijkstok is gebouwd door Kees van Hemert.

De snaren die zij het liefste gebruikt zijn Pirastro Evah Pirazzi voor de A, D en G snaar. Voor de E-snaar gebruikt zij Lenzner Optima Goldbrokat.


nl