#90 seconds (4) - #90seconds heelt

Een toneel zonder musici, een concertzaal zonder muziek. Dit was de realiteit in de afgelopen Corona-maanden. Gelukkig mogen er weer voor kleine groepen concerten worden gegeven. Maar nog lang niet iedereen kan, mag of durft. Om die muziekliefhebbers te bedienen is Matangi het #90seconds project begonnen.

Gebaseerd op de roman ‘Melodien’ van Helmut Krausser, is Matangi Quartet op zoek naar de in het boek 26 verloren gewaande ’geheime melodieën’ met mysterieuze helende krachten. Componisten van over de hele wereld doen mee in deze zoektocht en componeren een melodie in een stuk van 90 seconden voor strijkkwartet. (lees meer)

Studeren en repeteren is leuk en onmisbaar, maar echt tot de kern komen lukt meestal pas op het podium. Dan gebeuren er ineens dingen waar je nooit rekening mee hebt gehouden of kunnen houden. De een neemt hier een afslag de ander daar. Hier een kleine vertraging, hoe zal Daniel daar op reageren? Ik zie in de blik van Maria dat ze iets geks gaat doen. Dat je dan heel snel op dat idee reageert om tot een geheel te komen. Onze kracht met Matangi ligt daar, het elkaar de vrijheid gunnen om op het moment te creëren. Dat we dat nu feitelijk niet meer kunnen en mogen doen is een groot gemis, maar ik voel dat de stukken die voor ons geschreven zijn ons echt helen. Precies zoals de opzet van het project ook is. Bezig zijn met nieuwe muziek, waar nog nooit een vast idee over is ontstaan, en vanuit het niets opbouwen is geweldig. We kunnen optimaal onze creativiteit en inspiratie gebruiken om kleur te geven aan de noten op papier (we spelen van iPads, maar desalniettemin).

Zo gaaf is het om te zien hoe iedere componist zijn eigen stempel drukt op het #90seconds project. Afgelopen dinsdag hebben we een aantal nieuwe composities kunnen repeteren. Javier Alvarez, Bob Zimmerman, Iris Hond, Rembrandt Frerichs…… allemaal hun eigen stijl. Tijdens het spelen/repeteren kruipen  we in de huid van de componist om tot de kern van het stuk te komen. Dat lukt vaak heel goed, maar op sommige momenten is de hulp van de componist welkom. Gelukkig hebben we met de meeste componisten korte lijntjes. Dinsdag hebben we weer de hulplijn ingeschakeld, Iris Hond hielp ons telefonisch om het stuk beter te begrijpen. Het is dan fijn als iemand van de zijlijn luistert en ons kan voorzien van nuttige tips en ideeën. Soms word je daarna een hele andere richting op gestuurd, of juist bevestigd in je idee waar je al mee op weg was.

Met de Gemeente Den Haag zijn we aan het kijken of we in samenwerking met Voordekunst een mooie crowdfunding kunnen lanceren, zodat de componisten ook betaald kunnen worden voor de opdrachten die we ze hebben gegeven. Dit ziet er op het eerste gezicht erg goed uit en we hopen binnenkort hier meer over te kunnen vertellen. Op 2 juni gaan we in ieder geval weer de kerk in Beets bezetten om daar weer een aantal van de #90seconds pareltjes op te nemen samen met NTR Radio 4. 

Arno van der Vuurst

(bekijk de #90seconds videos hier)
(lees de andere blogposts hier)

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

nl