#90seconds (7) - Chick Corea

Een toneel zonder musici, een concertzaal zonder muziek. Dit was de realiteit in de afgelopen Corona-maanden. Gelukkig mogen er weer voor kleine groepen concerten worden gegeven. Maar nog lang niet iedereen kan, mag of durft. Om die muziekliefhebbers te bedienen is Matangi het #90seconds project begonnen.

Gebaseerd op de roman ‘Melodien’ van Helmut Krausser, is Matangi Quartet op zoek naar de in het boek 26 verloren gewaande ’geheime melodieën’ met mysterieuze helende krachten. Componisten van over de hele wereld doen mee in deze zoektocht en componeren een melodie in een stuk van 90 seconden voor strijkkwartet. (lees meer)

Foto: Christine Bush (CAMI Music LLC)

In 2014 namen wij de cd JAZZICS! op. Voor deze cd zochten we grensontkennende werken. Composities geschreven door componisten uit het klassieke veld maar met een duidelijke jazz insteek, en stukken van componisten uit de jazz die over de grenzen van de jazz wilden kijken. Toen wij erachter kwamen dat de levende legende Chick Corea ook een strijkkwartet had geschreven besloten we alles op alles te zetten om de bladmuziek te verkrijgen. Helaas bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk kwamen we via een zijn agent met hem in contact, tenminste met mensen om hem heen. De bladmuziek kwam, maar bleek niet speelklaar te zijn en moest eerst in de computer gezet worden en geschikt gemaakt te worden voor kwartet; alles was pianistisch genoteerd. De opnames vonden plaats en we stuurden hem netjes een exemplaar van het resultaat. Nooit meer iets van gehoord.

Tot ineens een paar jaar later er een mail binnen kwam van zijn manager die namens Chick wilde laten weten dat hij de opname gehoord had en erg verguld was met onze uitvoering. Een mooi aanknopingspunt om te kijken of we hem in levenden lijve zouden kunnen ontmoeten en misschien zelfs, als we het lef zouden hebben op dat moment, hem te vragen of hij niet een stuk voor ons zou willen schrijven. Zijn agent reageerde positief en we spraken af elkaar te ontmoeten in Duitsland bij een concert. Toen ik een maand voor de afspraak de agenda op de website van Chick bekeek was dat betreffende concert ineens verdwenen. Lichtelijk nerveus mailde ik weer met de agent en hij wist mij te vertellen dat het concert was geannuleerd. Teleurgesteld vertelde ik het nieuws tegen mijn kwartetgenoten. We waren dan ook erg blij dat we begin dit jaar hoorden dat Chick in maart in Nederland zou komen spelen. 19 maart 2020 in Utrecht zouden we elkaar dan eindelijk ontmoeten! U voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, maar daags voor onze ontmoeting gooide corona roet in het eten.

Toen we van de eerste schrik waren bekomen dat AL onze concerten ineens werden afgezegd, begon het omdenken. Hoe halen we uit deze nare situatie toch iets moois. Zo ontstond het project #90seconds, waarbij we 26 componisten vroegen om een helende melodie te schrijven. We besloten de stoute schoenen aan te trekken en ook Chick hiervoor te benaderen. Letterlijk binnen 1 minuut lag er een antwoord in onze mailbox, hij wilde het doen. De volgende ochtend lag zijn “Lyric Walz’ in de mail. Wie had dat ooit durven dromen!

En qua afspraak…laten we hopen dat drie keer scheepsrecht is!

Karsten Kleijer

(bekijk de #90seconds videos hier)
(lees de andere blogposts hier)

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

nl