Edison voor Ruins and Remains

Enorm trots zijn we dat onlangs bekend werd dat het album Ruins and Remains een Edison onderscheiding heeft gewonnen. De jury van de Edison roemt het niveau van samenspel en de klank.

"Joost Lijbaart’s input bestaat uit het inkleuren van de goed gemaakte arrangementen. Hij gebruikt een breed scala aan percussie-instrumenten, gongs en belletjes. Het sonore geluid van een strijkstok langs bekkens en de bronzen schijven van de crotales, zorgen voor een beklemmend gevoel. Met verschillende stokken en mallets creëert hij zo het perfect passende geluid voor leegte, angst en hoop.
De veertien composities zetten vooral een melancholische sfeer neer. Qua uitvoering zijn er meer raakvlakken met kamermuziek dan met jazz. Ook zijn invloeden uit de folkmuziek te horen. De scherpe lijnen tussen de gecomponeerde stukken en de geïmproviseerde delen vervagen langzaam. Met vrije interpretaties treedt het Matangi Strijkkwartet buiten de gebaande paden. Waar de strijkers regelmatig bedreiging en ellende weergeven, brengen de verstilde pianoklanken van Brederode licht en lucht.
De veranderende dynamiek wordt versterkt in de Bremense Sendesaal. De concertzaal heeft een bijzondere akoestiek waarbij elk gespeeld detail hoorbaar is. Alle muzikanten beheersen hun instrument uitmuntend. De manier waarop ze hun intuïtie volgen in het samenspel, maakt de uitkomst magisch."

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

nl