Matangi speelt werken van Simeon ten Holt

Matangi speelt vanaf 20 januari aanstaande in twee verschillende programma’s werken van Simeon ten Holt. Het is 100 jaar geleden dat de Bergense componist (overleden in 2012) is geboren. In het kader van dit eeuwfeest staat in diverse Nederlandse concertzalen het werk van Simeon ten Holt centraal.

De zegen van Ten Holt
Eerste violiste Maria-Paula Majoor vertelde op NPO Radio Klassiek hoe Matangi de zegen van de meester zelf kregen om zijn prachtige pianomuziek te bewerken voor het strijkkwartet.

Luister hier het fragment terug met Maria-Paula terug.

Op vrijdag 20 januari en zondag 22 januari speelt Matangi, aangevuld met 3 gastspelers, Palimpsest van Simeon ten Holt, in respectievelijk de Nieuwe Kerk in Den Haag en de Amstelkerk in Amsterdam. Palimpsest grijpt terug op een Griekse hergebruikte perkamentrol waar na verwijdering van de oorspronkelijke tekst, de oude tekst toch leesbaar blijft. Ten Holt schreef dit werk in 1993 voor 7 strijkers. Matangi brengt dit programma in hun serie Matangi Moments. Ook tijdens de Simeon ten Holt Dag in TivoliVredenburg aanstaande zondag 29 januari brengt Matangi Palimpsest ten gehore.

Koop kaarten voor Matangi Moments

Canto Ostinato Strings Attached
Vanaf 9 februari vervolgt Matangi de Canto Ostinato Strings Attached tour langs een aantal Nederlandse concertzalen. De oorspronkelijke tour was in 2021 onderbroken door corona. Aanleiding van deze serie was de gelijknamige succesvolle CD van het kwartet uit 2020. Simeon ten Holt gaf vlak voor zijn sterven akkoord aan Matangi voor de bewerking van de Canto Ostinato voor strijkers. Zoals bekend was de componist niet altijd gelukkig met de vele niet-piano bewerkingen van de Canto Ostinato. In Canto Ostinato Strings Attached werkt Matangi samen met kunstenaar Gerard de Bruyne die tijdens de concerten op de muziek van Ten Holt live tekent aan een audiovisueel kunstwerk.

Koop kaarten voor de Canto Ostinato

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

nl