Unheard Music Festival 2024 - Diversity

Het Unheard Music Festival, georganiseerd door Matangi in samenwerking met Korzo, is een uniek evenement dat zich richt op het verkennen en vieren van minder bekende en ‘ongehoorde’ muziek. Deze 8e editie van het festival heeft als thema 'Diversity’. Hoe divers is de klassieke muziekwereld eigenlijk? Weerspiegelt de podiumkunsten de diversiteit van de LHBTQIA+-gemeenschap? Het Unheard Music Festival stelt deze vragen en kijkt hierbij naar het verleden, heden en de toekomst.

Met op 4 mei een Theater na de Dam met de opera ‘For a Look or a Touch’ van Jake Heggie waarin de queer-gemeenschap van voor, ten tijde en na de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Een pijnlijk actueel thema nu oorlog en vrijheid van identiteit aan de orde van de dag zijn. Ook het openingsconcert ‘Queer Klassiek’ gaat over de vrijheid om op het podium of als scheppend kunstenaar buiten het podium je identiteit te kunnen en mogen laten zien. In Het Gesprek op 4 mei worden ervaringen uitgewisseld tussen uitvoerenden en met het publiek. Er wordt nagepraat over de vertoonde documentaire ‘Paragraph 175’ en vooruitgekeken naar de opera die na de Herdenking op de Dam wordt uitgevoerd.

Maar het Unheard Festival viert ook de diversiteit aan artistieke zeggingskracht die er al is in de klassieke muziek. Zoals te zien en te horen is op het afsluitende concert ‘Freedom in Diversity’ met muziek van Caroline Shaw, Jonathan Dove en Julius Eastman die hun identiteit niet hoefden te verbergen maar mochten en mogen vieren op en achter de bühne. Ook het recente werk ‘Abanico’ van de Cubaans Amerikaanse componist van kleur Tania Léon beleeft een Europese première tijdens het Unheard Music Festival 2024.

Zaterdag 4 mei
15.00 uur - Queer Klassiek
16.30 uur - Filmvertoning Paragraph 175
18.00 uur - De Keuken van Matangi
19.00 uur - Gesprek met Sanne Pols
19.30 uur - Nationale Herdenking op de Dam
21.00 uur - For a Look or a Touch
Zondag 5 mei
11.00 uur - Freedom in Diversity
12.30 uur - RadiolabLaat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

nl