Matangi Moving Music

Jubileumfestival Matangi

Zaterdag 12 oktober 2024, 14.30 - 21.15 uur
Nieuwe Kerk, Den Haag

Dit jaar bestaat Matangi 25 jaar. Je bent van harte uitgenodigd het jubileum van dit Haagse kwartet mee te vieren in het mini-festival Matangi Moving Music. De kwartetleden delen in de middagconcerten graag hun favoriete werken. Met de strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Shostakovich op hun lessenaar, hoor je de crème de la crème uit de strijkkwartethistorie. Na taart en een Matangi Talk, volgt meer muziek. Van Steve Reich klinkt zijn ‘Different Trains’ voor strijkkwartet en tape. Tevens de wereldpremière van Pete Hardens ‘For Bridget (after Riley)’. In de avond beleef je met 'P.S. ft. Matangi & Ruben Hein' ontroerende brieven in een betoverende klankwereld.

Programma Matangi Moving Music
14.30-15.30
uur Concert - Haydn, Beethoven & Shostakovich
15.30-16.30 uur Taart & koffie
16.30-16.45 uur Matangi Talk
17.00-18.00 uur Concert - Reich & wereldpremière Pete Harden
20.00-21.15 uur 'P.S. ft. Matangi & Ruben Hein'

TICKETS HIER VERKRIJGBAAR

Concert 1 - Haydn, Beethoven & Shostakovich, 14.30 uur

Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Met de strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Shostakovich op hun lessenaar, wordt in dit middagconcert de crème de la crème uit de strijkkwartethistorie voorgeschoteld. 

Voor het feestelijk mini-festival Matangi Moving Music, waarmee Matangi haar 25-jarig jubileum viert, kozen de vier leden elk hun favoriet werk. Tweede violist Hannelore de Vuyst brengt Haydns Strijkkwartet op.20 nr.5 naar Den Haag. Een logische keuze, aangezien de Oostenrijkse componist wordt gezien als de uitvinder van het strijkkwartet nadat hij de destijds nieuwe muziekvorm tijdens de Klassieke periode vervolmaakte. Van ‘Papa Haydn’ gaan we naar Beethoven nr.16 op.135, het werk dat cellist Arno van der Vuurst selecteerde. Dit meesterlijke strijkkwartet was het laatste werk dat Beethoven voltooide (behalve de finale) en beleefde pas na de componist zijn dood haar première. We sluiten af met Shostakovich’ Strijkkwartet nr.7. “Shostakovich heeft de gave om met zijn muziek echt onder je huid te gaan zitten; je voelt aan alles het onheil dat in de lucht hangt en deze voelt onvermijdbaar. Deze muziek doet je op het puntje van je stoel zitten!”, aldus altviolist Karsten Kleijer over zijn favoriet.

Concert 2 - Reich & wereldpremière Pete Harden, 17.00 uur

Voor het feestelijk mini-festival Matangi Moving Music, waarmee Matangi haar 25-jarig jubileum viert, kozen de vier kwartetleden elk hun favoriet werk. Na het middagconcert met Haydn, Beethoven en Shostakovich, is het tijd voor nieuwe muziek met een wereldpremière van Pete Harden en de favoriet van eerste violist Maria-Paula Majoor, Reichs ‘Different Trains’ voor strijkkwartet en tape.

Speciaal voor Matangi’s jubileum componeerde Pete Harden ‘For Bridget (after Riley)’. Het is een korte etude gecreëerd door asymmetrische canons. Van Steve Reich, de Amerikaanse meestercomponist van minimalistische muziek, klinkt diens ‘Different Trains’. De compositie wordt door expert Richard Taruskin omschreven als “de enige adequate muzikale reactie - een van de weinige adequate artistieke reacties in welke vorm dan ook - op de Holocaust”. In ‘Different Trains’ vergelijkt Reich zijn jeugdherinneringen aan zijn treinreizen tussen New York en Californië in 1939-1941 met de treinen die werden gebruikt onder het nazi-bewind. Naast strijkkwartet hoor je in dit werk via tape opgenomen melodische spraak.

Concert 3 - 'P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’, 20.00 uur 

In de song-cyclus ‘P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’ smelt de stem van de gevierde singer-songwriter Ruben Hein samen met de klassieke klank van Matangi Quartet. Dertig jaar na het verschijnen van het legendarische album ‘The Juliet Letters’ van Elvis Costello en het Brodsky Quartet, presenteren Matangi en Ruben Hein een 21ste-eeuws antwoord op deze meesterlijke song-cyclus. Geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven uit het boek P.S. van Jet Steinz, voegen de nieuwe songs een eigentijds hoofdstuk toe aan de wereld van de multidisciplinaire muziekbeleving. 

P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’ is één van de parels waarmee Matangi haar 25-jarig bestaan viert. De songs gaan over vriendschap, twijfel, broederliefde, angst en verraad. Ze hebben een eigentijdse, eclectische klank waarbij elementen van klassiek, jazz en popmuziek samenkomen. De snaren van Matangi en de soulvolle stem van Ruben Hein creëren een betoverende klankwereld die de diepgewortelde emoties van de songs tot leven brengt.

Over Matangi

Matangi is een van de meest veelzijdige strijkkwarten van de internationale muziekwereld. In 1999 verwekt in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, viert het kwartet in 2024 haar 25-jarig bestaan. Vernoemd naar Matangi, de Indiase godin die staat voor muziek en kennis, doet het kwartet haar naamgever al vele jaren eer aan. Na een gedegen opleiding onder leiding van Stefan Metz (Orlando Kwartet) en Henk Guitart (Schönberg Kwartet) heeft Matangi zich nooit tot de traditie beperkt. Daarvoor zijn de musici stuk voor stuk te zelfstandig en eigenzinnig. Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Dit uit zich ook in de samenwerkingspartners: van pianist Severin van Eckardstein en het Quatuor Ebène tot jazzmusici als Eric Vloeimans, Martin Fondse en Wolfert Brederode en zangers als Ruben Hein en Tom McRae. Daarbij bespeelt Matangi niet alleen de traditionele concertzaal; de plek van Matangi is daar waar nieuwsgierigheid, passie en vriendschap is.

nl