Prorgramma-aanbod 2024 / 2025

Matangi 25 jaar

In het seizoen 2024 / 2025 viert Matangi hun 25-jarig jubileum met de avontuurlijke programma's 'In Transit' en 'P.S. ft Matangi & Ruben Hein'. Hieronder tref je de omschrijving van beide programma's aan.

Ter ere van Matangi’s  25-jarig jublieum presenteert het kwartet 'In Transit', een muzikale reis door de evolutie van het strijkkwartetrepertoire gedurende vier eeuwen.

Dit bijzondere programma bevat meesterwerken, waaronder Haydns op.20/5 uit de 18e eeuw, Beethovens op.135 uit de 19e eeuw, Sjostakovitsj's 7e strijkkwartet uit de 20e eeuw en een gloednieuwe compositie van de getalenteerde Nederlandse componist Robin de Raaff uit de 21e eeuw. Door het hedendaagse werk binnen de rijke traditie van het strijkkwartet te plaatsen, tekent 'In Transit' een historische lijn. Dit jubileumprogramma slaat een brug tussen het verleden, heden en de toekomst van het strijkkwartet en geeft de hedendaagse muziek een melodieuze stem.

Met 'In Transit' nodigt Matangi het publiek uit op een avontuurlijke muzikale reis met steeds wisselende vertrekpunten. Terwijl Haydn de klassieke traditie belichaamt en Beethoven het romantische tijdperk betreedt, vertegenwoordigt Sjostakovitsj het hoogtepunt van de 20e eeuw. Robin de Raaff’s nieuwe compositie laat bovendien niet alleen het kunstenaarschap van de 21e eeuw horen, maar biedt ook een visionaire blik in de toekomst van het strijkkwartet repertoire. Dit is precies de essentie van 'In Transit' - een viering van 25 jaar Matangi, binnen een historische context en tegelijkertijd de grenzeloze mogelijkheden van de toekomst van het strijkkwartet omarmend.

J. Haydn - Strijkkwartet op. 20 nr. 5
L. van Beethoven - Strijkkwartet op. 135
D. Sjostakovitsj - Strijkkwartet no. 7
R. de Raaff - In Transit (nieuw werk)

Dertig jaar na het verschijnen van The Juliet Letters, componeert Matangi samen met singer songwriter Ruben Hein een 21e eeuws vervolg op deze meesterlijke liedcyclus genaamd ‘P.S. ft Matangi & Ruben Hein’.

Zij inspireren hun songteksten op de verzamelde Nederlandse brieven in het boek ‘P.S.’ van schrijfster Jet Steinz. Deze brieven hebben niet één bepaald thema, maar vormen de inspiratie om zelf brieven en teksten te schrijven. Matangi en Ruben laten zich zo breed mogelijk inspireren en bundelen daarbij ook hun krachten in het schrijven van de composities.

Eén van de grootste songschrijvers van de afgelopen eeuw, Elvis Costello, was altijd op zoek naar het ontdekken en vermengen van uiteenlopende genres: van punk, new wave, pop, rock, country, reggae en jazz tot zelfs klassiek. Eén van zijn eerste experimenten met klassieke muziek was in 1993, toen hij samen met het Brodsky Quartet het album The Juliet Letters maakte. Het leverde hem veel kritiek op, maar toch ook een Edison Award. Inmiddels heeft het album een cult-status.
De liederen-cyclus gaat over een professor in Verona die brieven beantwoordt die gestuurd zijn aan het fictieve personage Juliet Capulet (van het beroemde liefdespaar Romeo en Julia). Brieven waarin mensen hun gevoelens blootleggen van liefdesverdriet, eenzaamheid, woede en wanhoop. Alle teksten en muziek werden gemaakt door Costello en de vier leden van het Brodsky Quartet. 

Nu, dertig jaar later, zetten Matangi en Ruben Hein deze traditie voort met hun eigen lied-cyclus 'P.S. ft Matangi & Ruben Hein'. Samen duiken ze in de diepten van de menselijke ziel en omarmen ze een breed scala aan emoties. Ze creëren melodieën die diep resoneren met het publiek en nodigen de luisteraar uit voor een muzikaal avontuur dat spreekt tot hart en ziel.

Contact / Interesse / Vragen:

Dominique Citroen
info@dominiquecitroen.com

Download hier het programma aanbod 2024 / 2025 in PDF

en