Persbericht P.S.

Persbericht 

juli 2024

Album release & tournee ‘P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’

Ontroerende brieven in een betoverende klankwereld

In de song-cyclus ‘P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’ smelt de stem van de gevierde singer-songwriter Ruben Hein samen met de klassieke klank van Matangi Quartet. Dertig jaar na het verschijnen van het legendarische album ‘The Juliet Letters’ van Elvis Costello en het Brodsky Quartet, presenteren Matangi en Ruben Hein een 21ste-eeuws antwoord op deze meesterlijke song-cyclus. Geïnspireerd door de verzamelde Nederlandse brieven uit het boek P.S. van Jet Steinz, voegen de nieuwe songs een eigentijds hoofdstuk toe aan de wereld van de multidisciplinaire muziekbeleving. Op 13 september 2024 vindt de album release plaats. Tot en met december 2024 zijn de muzikale brieven te horen in theaters, concertzalen en festivals door heel Nederland.


P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’ is één van de parels waarmee Matangi haar 25-jarig bestaan viert. De songs gaan over vriendschap, twijfel, broederliefde, angst en verraad. Ze hebben een eigentijdse, eclectische klank waarbij elementen van klassiek, jazz en popmuziek samenkomen. De snaren van Matangi en de soulvolle stem van Ruben Hein creëren een betoverende klankwereld die de diepgewortelde emoties van de songs tot leven brengt.

“Veel van de liedjes op het album P.S. zijn op een Nicci French manier geschreven; de één komt met een idee, werkt dat uit en deelt het in de groep. Vervolgens pikt een ander dat op en gaat er mee verder, zo werden de liedjes niet van iemand maar van ons allen." Matangi

"Het schrijfproces was bevrijdend. Het lukte ons vrij makkelijk om de ongeschreven wetten van het schrijven los te laten en echt te maken wat we wilden. Misschien wel doordat we op een bepaalde manier buiten onze comfortzone traden en dus die vrijheid des te meer voelden." Ruben Hein

Releases P.S. | september 2024
Afgelopen februari doken Ruben en Matangi de studio in om P.S. te vereeuwigen op een nieuw album. Vrijdag 17 mei vond de eerste single release plaats van ‘Brother To Brother’. “Brother To Brother is een briefwisseling tussen Vincent en Theo van Gogh. Vincent's wanhoop en onrust dwingen hem tot opgeven, terwijl Theo verwoede pogingen doet om hem erdoorheen te slepen. Een broederliefde”, aldus Ruben Hein. Op 5 juli beleeft 'Devils & Angels' zijn release, om vervolgens omringd te worden door alle andere songs met de album release op 13 september.


Beluister Brother To Brother op YouTube of op Spotify.

Over Matangi
Matangi is een van de meest veelzijdige strijkkwarten van de internationale muziekwereld. In 1999 verwekt in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, viert het kwartet in 2024 haar 25-jarig bestaan. Vernoemd naar Matangi - de Indiase godin van muziek, poëzie, kunst en kennis - doet het kwartet haar naamgever al vele jaren eer aan. Na een gedegen opleiding onder leiding van Stefan Metz (Orlando Kwartet) en Henk Guitart (Schönberg Kwartet) heeft Matangi zich nooit tot de traditie beperkt. Daarvoor zijn de musici stuk voor stuk te zelfstandig en eigenzinnig. Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Dit uit zich ook in de samenwerkingspartners: van pianist Severin van Eckardstein en het Quatuor Ebène tot jazzmusici als Eric Vloeimans, Martin Fondse en Wolfert Brederode en zangers als Ruben Hein en Tom McRae. Daarbij bespeelt Matangi niet alleen de traditionele concertzaal; de plek van Matangi is daar waar nieuwsgierigheid, passie en vriendschap is.

Maria-Paula Majoor – viool
Hannelore De Vuyst – viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello

Over Ruben Hein
Pianist en zanger Ruben Hein (1982) wordt alom geroemd om zijn karakteristieke, warme stem en eigenzinnige pianospel. Hij schrijft soulvolle popsongs, met diverse invloeden als Radiohead, Thomas Dybdahl, Paul Simon en Bill Withers. Rubens debuutalbum 'Loose Fit’ en single ‘Elephants’ bracht hij in 2010 uit onder het legendarische platenlabel Blue Note. Sindsdien toert hij met zijn eigen muziek en speelt hij in binnen- en buitenland, waaronder het North Sea Jazz Festival, Eurosonic Noorderslag, Lowlands en het Java Jazz Festival in Jakarta, Indonesië. Hij werkte onder andere samen met namen als Fink, het Metropole Orkest en Benjamin Herman. In 2019 en 2020 was hij artistiek leider van het National Jeugd Jazz Orkest. Daarnaast was hij in 2018 de winnaar van het televisieprogramma 'Wie Is De Mol'. Naast zijn werk als muzikant zet hij zich met zijn platform 'Aanpoten.nu' actief in voor natuurherstel en behoud in binnen- en buitenland.

Over het boek P.S. van Jet Steinz
Een hartverscheurende afscheidsbrief van de tot de brandstapel veroordeelde Maeyken Wens, Appie Baantjers keurige sollicitatie aan de Amsterdamse politie, P.C. Hoofts met eigen bloed ondertekende smeekbede aan Heleonora Hellemans, de dreigbrief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Theo van Gogh. Jet Steinz dook in tientallen archieven verspreid over het land en stuitte op vele duizenden brieven, waarvan de 150 mooiste, grappigste, ontroerendste, bepalendste of anderszins opmerkelijkste in dit boek getoond worden – onderverdeeld in dertig categorieën, voorafgegaan door gloedvolle lemma’s. De facsimile’s, waarop je elke traan en iedere doorhaling van de schrijver kunt zien, vertellen samen met Steinz’ essayerende stukken zowel de geschiedenis van de brief, maar geven ook een beeld van Nederland door de eeuwen heen.

Tournee ‘P.S. ft. Matangi & Ruben Hein’ - Podia & data

 • BIESBOSCH MUSEUM EILAND - DELTACONCERTEN, WERKENDAM (CONCERTANTE) - 21 JUNI 2024 
 • METROPOOL, HENGELO (CONCERTANTE) - 6 SEPTEMBER 
 • THEATER DE PURMARYN, PURMEREND  (TRY-OUT) - 19 SEPTEMBER 2024 
 • SPOT GRONINGEN - KERK GARMERWOLDE, GRONINGEN (TRY-OUT) - 20 SEPTEMBER 2024 
 • SPOT GRONINGEN - KERK ONDERDENDAM, GRONINGEN (TRY-OUT) - 21 SEPTEMBER 2024 
 • SPOT GRONINGEN - KERK MIDDELSTUM, GRONINGEN (TRY-OUT) - 22 SEPTEMBER 2024 
 • SINGER THEATER, LAREN (PREMIERE) - 27 SEPTEMBER 2024 
 • WENNEKERPAND, SCHIEDAM  - 29 SEPTEMBER 2024 
 • NIEUWE KERK, DEN HAAG (CONCERTANTE)  - 12 OKTOBER 2024 
 • SCHOUWBURG OGTEROP, MEPPEL - 16 OKTOBER 2024 
 • MACHINE 3, ENERGIEHUIS, DORDRECHT - 17 OKTOBER 2024 
 • JUNUSHOFF, WAGENINGEN - 18 OKTOBER 2024 
 • TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT - 20 OKTOBER 2024 
 • SCHOUWBURG ODEON, ZWOLLE  - 27 OKTOBER 2024 
 • TAQA THEATER DE VEST, ALKMAAR - 2 NOVEMBER 2024 
 • THEATER DE KOM, NIEUWEGEIN - 10 NOVEMBER 2024 
 • DEVENTER SCHOUWBURG, DEVENTER - 14 NOVEMBER 2024 
 • THEATER ORPHEUS, APELDOORN - 15 NOVEMBER 2024 
 • THEATER DNK, ASSEN  - 22 NOVEMBER 2024 
 • DE GOUDSE SCHOUWBURG, GOUDA  - 23 NOVEMBER 2024 
 • CONCERTGEBOUW DE VEREENIGING, NIJMEGEN - 28 NOVEMBER 2024 
 • THEATER AAN DE SLINGER, HOUTEN  - 29 NOVEMBER 2024 
 • PHIL HAARLEM, HAARLEM - 30 NOVEMBER 2024 
 • PARADOX, TILBURG - 7 DECEMBER 2024 
 • SINT AEGTENKAPEL, AMERSFOORT (CONCERTANTE) - 10 DECEMBER 2024

Met medewerking van regisseur Ria Marks.

Voor meer info en tickets bezoek je Matangi.nl/PS.

Download hier beeld van Matangi en Ruben Hein - credits Frank Ruiter.

Matangi & Ruben Hein online

matangi.nl
facebook.com/matangiquartet/
instagram.com/matangi_quartet/
youtube.com/user/matangiquartet

rubenhein.nl
facebook.com/rubenhein
instagram.com/rubenhein/
youtube.com/user/RubenHeinVEVO

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en verzoeken kunt u terecht bij:
Jacqueline Blok-Wouters
PR-manager Matangi Quartet
pr@matangi.nl

en